Wednesday, November 18, 2009

Чацаргана, түүний анагаах увидас



Чацаргана жимсгэний химийн бүрэлдэхүүн, биоидэвхит бодисын найрлагыг тодорхойлж, эмийн болон хүнсний үйлдвэр, гоо засал, хєрс, ус хамгаалал, цацраг идэвхит бодисыг шингээх зэрэгт єргєн ашиглах боллоо..
Чацарганын үр жимсэнд тосны ханаагүй хүчил болох линол, линолейн, олейний зэрэг гурван хүчил их хэмжээтэй агуулагддагаас гадна хүнсний гол бодис болох уураг-/1,5%/, тос /4-6%/ мєн C, A, E, B, B, PP аминдэмїїд, биоидэвхит бодис, органик хүчил харьцангуй их хэмжээгээр агуулагд дагаараа бусад бүхий л жимс, ногооноос онцлог давуу талтай байна.
Энэ утгаар нь чацарганыг цорын ганц "байгалийн поливитаминт" ургамал гэж нэрлэдэг.
Чацарганыг жимс жимсгэнэ байдлаар хэрэглэхээс гадна тосыг ялгаж хэрэглэдэг.
Чацарганы тос
Чацарганы тосыг эмчилгээнд хэрэглэхдээ гол тєлєв арьс, салст бүр хүү лийн үрэвсэлт шархлаат євчин, ялангуяа цацраг туяанаас үүссэн түлэнхийн шарх зэргийг эмчлэхэд маш сайн үр дүнтэй ажээ.
Мєн зүрх судасны євчин, ходоод, улаан хоолойн шарх, арьсны хєлдєлт тү лэг дэлт, үрэвсэлт, рентген цацраг идэвхит туяаны хордолт зэрэг 30 гаруй тєр лийн євчний эмчилгээнд хэрэглэдэг. Тос нь хүний бие махбодид явагдах єєх тосны солилцоонд идэвхтэй оролцдог эссэнциаль шинжтэй бєгєєд хэрвээ хүний биед дутагдваас цусны судасны хана ха туу рах, зузаарах, хэврэгшиж гэнэтхэн хагарах болдог байна. Дэл­хий даяар маш их дэлгэрсэн, бараг түгээмэл гэж хэлж болох энэ євчнийг атеросклероз гэж нэрлэдэг.
"Атеросклероз" бол ноцтой хүнд євчин бєгєєд хү ний биеийн єєх, тосны солилцоонд гүнзгий хям рал учруулдаг нэг хэсэг бодис, нэгдлүүд хэт илүүдэх ба нєгєє хэсэг нь хомсдсоноор биед гипер хо лес те ри не­мия давамгайлж уг євчнийг үүсгэх гол шалт гаан нь болдог гэж олонхи судлаачид үздэг.
Уг євч ний шалтгаан эмгэг нь цус єтгєрч судасны дотор та лын хананд сэв суух бєгєєд цусны био хи мийн бу сад єєрчлєлтүүд ч хямралд ордог байна. єєрєєр хэл бэл атеросклерозын шалтгаан эмгэг нь хү ний бие дэх єєх тосны хямралтай шууд холбоотой гэж тайл бар ла даг. Хэрвээ та зїрхний титэм судасны атероск­лероз той бол єєртєє анхаараарай.
Эдгээр хүмүүст амьсгаадах, зүрх нь дэлсэх, толгой євдєх, толгой эргэх, ой ухааны сулрал, биеийн ерєнхий болон алхаа гишгээний сулрал мэдэгддэг. Мєн зүрхний атеросклерозоос гадна тархины судасны євчлєлийн шинжүүд: Толгой євдєх, толгой эргэх, гуйвах, их зүүдлэх, бие ядрах шинжүүд илэрдэг байна. Энэ шинж тэмдэг илэрсэн євчтєнд хийсэн судалгаанаас үзвэл:
Хүмүүсийн нас хүйсийн байдал
Ихэнх нь 46-55 насны хүмүүс байлаа. Хяналтын хүмүүст титэмийн ба тархины судасны атеросклероз, цусны даралт ихтэй байх тохиолдол голчилж байна.
Хяналтын хүмүүсийн ажил эрхлэлт
Судалгаанаас үзэхэд хүмүүсийн ихэнх нь оюуны хєдєлмєр эрхэлдэг байв. Хүний эрхтэн системийн аль хэсэгт боловч євчлүүлж буй атеросклерозын үед эмчилгээ-урьдчилан сэргийлэх болон бас бусад аргуудтай хослуулан чацарганы тосыг эмчилгээ ний хэлбэрээр хэрэглэхийг зєвлєж байна. Та эмчилгээний туршид нэгэн ижил калорийн илчлэгтэй тусгай хоолыг хэрэглэх нь зүйтэй. үүнд: уураг 70-90 гр, нүүрс-ус 300-400 гр, малын єєх тос 50-60 гр хоолонд орж байхаар тогтоох хэрэгтэй. Чацарганы тосоо єдєрт 10.0 гр-аар єглєє, єдєр, орой хоолноос ємнє нэг сарын турш хэрэглэж байх нь зүйтэй. Чацарганы тосыг 30 хоног хэрэглэсний дараа атеросклерозын үед илэрдэг ерєнхий зовиурууд нэлээд хєнгєрнє. Удаан хугацаагаар хэрэглэхэд элдэв гаж нєлєє гарахгүй.
Зарим нэг хүмүүс наранцэцгийн тосыг мєн адил хэрэглэхэд биед сайн гэж ярилцдаг хэдий ч эмчилгээний үр дүн тєдий л ахицтай биш. Наранцэцгийн тос хэрэглэсэн хүмүүст зүрхний євдєлт,зүрх дэлсэх, толгой євдєх, толгой эргэх, биеийн сульдал зэрэг шинж тэмдгүүд бага зэрэг засрах хэдий ч ихэнхи зовиур хэвээр байдаг. Цусны холестериний түвшинг наранцэцгийн тосноос илүү чацарганы тос илүү хүчтэй бууруулдаг.
ДАВС БОЛ ХООЛ БИШ
Давс бол хүний биед хортой нєлєє үзүүлдэг аюултай бүтээгдэхүүн юм. Үүнийг батлах дараах баримтуудыг авч үзье.
1. Давс бол хоол биш
2. Давс бол организмд боловсор дог гүй, шингэдэггүй, тэжээлийн ач холбогдол байхгүй. Давсанд витамин, органик болоод бусад тэжээлийн бодис агууллагддаггүй.
Харин ч бєєр зүрх, цусны судсууд, цєс зэрэгт муу нєлєє үзүүлдэг. Давс эдийг усгүйжүүлдэг.
3. Давс бол зүрхний хор юм. Мєн тэр нь мэдрэлийн ситемийн цочролыг ихэсгэдэг.
4. Давс нь организмаас кальциг гаргадаг бєгєєд ходоод гэдсийг бүрхэж байгаа давхаргад үйлчилдэг.
Давс организмд хортой юм бол яагаад ийм єргєн дэлгэр хэрэглэгддэг юм бэ?
Ихэнх эрдэмтдийн үзэж байгаа гаар олон мянган жилийн туршид бий болсон дадал заншлын үр дүн гэж үздэг. Зарим ард түмэн тухайлбал, эскимос чууд ерєє сєє давс хэрэг лэ дэг гүй. Гэрийн тэжээ мэл шувуудын хувьд давс бол үхлийн хор болдог. Мєн га хайнд их хэм жээ гээр єгє хєд үхдэг. Түү нээс гадна нат ри нь жимс ногоо, за гас, маханд ни лээд их хэм жээ тэй бай даг. Энэ натурал нат ри организ мын хэвийн шаардлагыг бїрэн хангаж чадна гэж їздэг.
Єдєрт дунджаар хичнээн хэмжээний давс хэрэгтэй вэ?
Эрдэмтдийн їзэж бай гаа гаар 0.5-1гр хэрэг тэй. Бид давстай хоол хэрэг лэс нээ рээ энэ хэм хэмжээг 15-20 да хин хэтрїїлж бай гаа юм аа.



No comments:

Post a Comment